Fortum Klaipėda

Once by Pinja -järjestelmä vastaa hienosti Fortum Klaipėdan voimalaitoksen nykyisiin vaatimuksiin ja kykenee täyttämään myös tulevaisuuden mahdolliset lisähaasteet.

Projektista lyhyesti

Monipuolinen järjestelmä

Oncella punnitaan materiaalit ja seurataan toimittajien sopimusvelvoitteita.

Hyvä käytettävyys

Ohjelma on helppokäyttöinen ja monipuolinen.

Luotettavaa tietoa

Once on luotettava tietolähde viranomaisraportointiin.

Totesin Oncen varsin yksinkertaiseksi käyttää aloittaessani täällä.

Rimantas Tenene, Fortumin polttoainehankinta

Haaste: Fortumin Klaipédan jätteenpolttolaitoksella tarvittiin järjestelmä materiaalien vastaanotto- ja lähtötoimintoihin sekä varastojen ja sopimusten hallintaan

Laitoksen vuosittainen kapasiteetti on 250 000 tonnia ja energiatehokkuus on lähes 90 %. Tulevien ja lähtevien materiaalien hallintaan tarvittiin järjestelmä, jolla hoidetaan muun muassa punnitustoiminnot, sopimusten ja varastojen hallinta, raportointi sekä viestintä sidosryhmille.

Ratkaisu: Once-järjestelmä vastaa laitoksen kaikkiin tarpeisiin

Fortum käyttää Once by Pinja -järjestelmää Suomessa, Baltiassa ja Puolassa sijaitsevilla laitoksillaan. Järjestelmästä on kokemusta muun muassa Kaunasissa sijaitsevalla jätteenpolttolaitokselta, sekä Pärnun ja Jelgavan lämpö- ja voimalaitoksilla. Hyvien kokemusten vuoksi Once otettiin käyttöön myös Klaipėdan lämpö- ja voimalaitoksella heti laitoksen perustamisvaiheessa.

– Totesin Oncen varsin yksinkertaiseksi käyttää aloittaessani täällä. Järjestelmä on käytössä lähes kaikilla Fortumin Baltian-maiden laitoksilla, joten vaikuttaa että siihen ollaan tyytyväisiä muuallakin, arvioi Fortumilla polttoainehankinnassa työskentelevä Rimantas Tenene.

Klaipėdassa ei polteta biopolttoaineita, vaan ainoastaan jätteitä. Sen vuoksi kaikki polttoaineentoimitussopimukset ovat painoperusteisia ja laitokselle maksetaan sen mukaan, paljonko se vastaanottaa jätettä. Kuljettaja näppäilee vaa’alle ajaessaan tiedon siitä, kenen kuorman hän tuo. Autojen rekisterinumerot tunnistetaan automaattisesti Onceen liitetyllä kameralle.

Once vastaa hienosti laitoksen nykyisiin vaatimuksiin ja kykenee täyttämään myös tulevaisuuden mahdolliset lisähaasteet.

– Vuoteen 2015 saakka käytimme jonkin verran biopolttoaineita ja analyysitarpeemme olivat siksi suuremmat. Once vastasi hyvin myös silloisiin tarpeisiimme. Nykyään vain punnitsemme kuormat, emme esimerkiksi ota näytteitä, tai mittaa kosteutta ja tuhkapitoisuutta, Rimantas Tenene kertoo.

Sopimustenhallinta tärkein toiminnallisuus

Sopimustenhallinta on Klaipėdan laitoksen toiminnan kannalta tärkein Oncen toiminnallisuus, arvioi Rimantas Tenene. Once sisältää kaikki tarvittavat tiedot materiaalitoimittajien osalta, kuten esimerkiksi sopimukset, hinnat ja toimituskiintiöt.

– Seuraan näitä tietoja päivittäin. Työpäivän aluksi tarkistan, mitä meille toimitettiin edellisenä päivänä ja kuinka toimittajamme ovat täyttäneet sopimusvelvoitteensa. Lisäksi voin seurata Oncesta sivutuotteiden käsittelyä. Jätteenpoltosta tulee jonkin verran esimerkiksi metalleja ja tuhkaa, Rimantas Tenene kertoo.

Rimantas Tenene on aiemmin käyttänyt Exceliä materiaalin vastaanottoon ja sopimuksiin liittyvissä asioissa, jotka hän voi nyt hoitaa kaikki Oncella. Työnteon kannalta ero on kuin yöllä ja päivällä, sillä Oncen käyttö on helppoa ja joustavaa.

Viranomaisraportointiin käytetään erillistä ohjelmaa. Sinne syötetään tiedot, jotka saadaan Oncesta.

– Laitamme sinne Oncesta saamamme tiedot, koska pidämme niitä luotettavina. Once on tärkein tietolähteemme viranomaisraportointiin. Valitettavasti viranomaisohjelma ei ole yhtä kätevä kuin Once, sinne pitää syöttää tiedot manuaalisesti, Rimantas Tenene toteaa.

Fortum pähkinänkuoressa

20+ Vuotta alalla

n. 200 Voimalaitosta

10 Maassa ydinliiketoimintaa

n. 19 900 Työntekijää

49 mrd. Liikevaihto (2020)

Tutustu menestystarinan palveluihin

Once by Pinja

Eroon exceleistä – tietoa ja läpinäkyvyyttä materiaalivirtojen hallintaan: Säästä 30 % toimitusketjun hallinnan kustannuksista.

Asiakkaidemme kokemuksia

Gasum

Gasumin ja Pinjan saumaton ja joustava yhteistyö toi helpotusta Gasumin työntekijöiden arkeen optimoimalla kuormia ja automatisoimalla järjestelmiä

Pellet 4Energia

Once by Pinja -järjestelmä otettiin Pellet 4Energia lämmityspellettejä valmistavan laitoksen hallintajärjestelmäksi heti alkuaikoina

Oulun Energia

Pinjan ja Oulun Energian yhteistyö sai jälleen jatkoa, kun Once by Pinja -järjestelmää alettiin kehittämään myös kiertotalouden käyttöön.

Oulun Energia

Pinjan ja Oulun Energian pitkä yhteistyö tiivistyi kun voimalaitoksilla otettiin käyttöön materiaalivirtojen tiedonhallinnan järjestelmä Once by Pinja.

Pori Energia

Pori Energian vaihtaessa vanhan raportointijärjestelmänsä Once by Pinjaan oli sujuva kommunikaatio yritysten välillä avainasemassa.

Kotkamills

Once by Pinja on säästänyt Kotkamillsin työntekijöiden aikaa automatisoimalla materiaalivirtojen tietojenkeruun.

Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä