Promeco – teknologi och innovation som grund for hallbar tillvaxt

Promeco gör betydande investeringar i teknologi och affärskritiska system. I fortsättningen kommer Pinja iPES att användas för att planera och styra komplex produktion.

Samarbetet i korthet

Ny teknologi och innovationer skapar hållbar tillväxt

Promeco har vidtagit betydande åtgärder för att modernisera sina system och investera i ny produktionsteknik. Teknologi och innovationer förbättrar inte bara företagets konkurrenskraft, utan möjliggör också ansvarsfull verksamhet, vilket skapar grunden för hållbar tillväxt och framgång.

APS-systemet förbättrar hanteringen av förändringar och transparensen

ERP-systemets förmåga att hantera förändringar var helt enkelt inte tillräcklig och Promeco behövde ett system som snabbt och transparent kan hantera förändringar relaterade till komponenttillgänglighet, kapacitet och resurser.

Pinjas iPES-system ger fördelar omedelbart efter driftsättningen iPES-systemet

iPES-systemet, som infördes våren 2024 i Finland och Polen, har snabbt gett konkreta fördelar. Dialogen mellan produktionsplanering och det operativa inköpsarbetet effektiviserades omedelbart och användarna av systemet har uppskattat dess användarvänlighet och effektivitet.

ERP-systemet hade helt enkelt inte kapacitet att hantera förändringarna i produktionen. Vi behövde ett system som kunde hantera förändringar i bland annat komponenttillgänglighet, kapacitet och resurser.

Lauri Kaminen, Technology Director

APS-systemet lyfter produktionsstyrningen till en ny nivå

Enligt Lauri Kaminen, CTO på Promeco, initierades köpet av APS-systemet när Promeco identifierade effekterna av de senaste årens förändringar i verksamhetsmiljön på leveranskedjan och hanteringen av produktionskapaciteten.

– ERP-systemet hade helt enkelt inte kapacitet att hantera förändringarna. Vi behövde ett system som kunde hantera förändringar i bland annat komponenttillgänglighet, kapacitet och resurser. Det här är den information vi behöver för att snabbt och effektivt kunna fatta operativa beslut inom produktionsstyrningen.

Enligt Kaminen upptäckte man kort efter att utredningsarbetet startade att de nuvarande systemen relaterade till produktionsstyrning och administration har utvecklats enormt de senaste åren, och systemprojekten är inte längre samma massiva byggarbetsplatser som de var för 10 år sedan. Å andra sidan ökar verksamhetskraven ständigt och det måste investeras i system- och teknologiutveckling för att företaget ska kunna förbli föregångare inom sin bransch. Enligt Kaminen gör Promeco omfattande investeringar i affärskritiska system som produktionsplanering, tillverkningsteknik och försäljningsverktyg.

Marknadskartläggningen framhävde leverantörernas styrkor

I ett tidigt skede av systemförvärvet genomförde Promeco en omfattande marknadskartläggning.

– Vi märkte, att det finns ett dussintal APS-system i världen som kan komma i fråga. I en global verksamhetsmiljö var det inte ett värde i sig för oss att leverantören var finsk, även om det gav en extra poäng i viktningen.  

Ett av de viktigaste villkoren för upphandlingen var systemets förmåga att kunna göra prognoser. Systemet måste t.ex. kunna bedöma eventuella materialbrister som skulle kunna hindra produktionsplanen från att genomföras. Enligt Kaminen såg man brister i ERP efter att planen var klar, men inte proaktivt för att stödja dess genomförande.

Kraven som ställdes på själva systemet delades in i 3 kategorier, vilka var detaljerad produktionsplanering (detailed production planning), grov schemaläggning (coarse scheduling) och resursplanering (resource planning). Under var och en av dessa fanns ett antal olika krav, såsom användarvänlighet, olika klassificeringskriterier samt manuell och automatisk schemaläggning av produktionsplaneringen. Dessutom ombads var och en av de fyra Promeco-fabriker som infört systemet att bedöma och rangordna de viktigaste funktionerna för sin verksamhet.

– Pinjas iPES-system uppfyllde våra krav på bästa sätt. Vår verksamhetsmiljö har förändrats mycket och till exempel resurser kan förändras av skäl som vi inte råder över. Vi måste kunna hantera produktionen i någorlunda realtid och iPES gör det möjligt för våra produktionsplanerare att göra det.

Konkreta mål gör det möjligt att mäta framgång

Enligt Kaminen har implementeringen av iPES varit en betydande systeminvestering för Promeco. Redan i upphandlingsskedet sattes tydliga mål för nyttan med systemet. Vissa av målen var mer allmänna produktivitetsmål, såsom förmågan att optimera produktionen eller att förbättra ledningens och verksamhetens beslutsfattande i frågor som rör produktionsplanering.

Numeriska mål skrevs också ner tillsammans.

– Vi ville till exempel minska det kapital som var bundet i lager. Under de utmanande åren ökade lagervärdena och naturligtvis även lagringskostnaderna. 

Ett annat konkret mål var att frigöra tid för produktionsplanerarna till de tillfällen då de behövs som mest. Det tredje betydande målet var att minska oplanerade kostnader, såsom kostnader relaterade till övertid eller minska kostnaderna för extra logistik.

Enligt Kaminen är den bästa fördelen med konkreta mål att de är mätbara. Framgång och framsteg mot de uppsatta målen följs upp kvartalsvis tillsammans med användare och produktionsansvariga.

Systemets fördelar blir snabbt uppenbara

iPES introducerades på fabrikerna i Finland och Polen under våren 2024. Enligt Kaminen märktes fördelarna med systemet omedelbart efter att det hade implementerats.

– Efter implementeringen av systemet effektiviserades omedelbart kommunikationen mellan produktionsplaneringen och det operativa inköpsarbetet. Redan dagen efter att systemet hade tagits i drift identifierade vi proaktivt vilka komponentbrister som skulle hindra produktionsplanen från att förverkligas. Informationen vidarebefordrades till den operativa inköpsavdelningen, där materialbristen snabbt kunde lösas.

Användare av systemet har också funnit att iPES är en bra lösning. Som exempel lyfter Kaminen fram produktionsplanens Gantt-vy, som snabbt och effektivt kan redigeras av en planerare. Färgscheman är snabba och enkla att använda och uppdatera efter dina behov. Algoritmen för produktionsoptimering var lätt att anpassa till Promecos behov.

Systemets användarvänlighet har också fått beröm, trots att det har en hel del funktioner. Systemet är lätt att navigera i och i takt med att systemets tillförlitlighet ökar ytterligare kommer vi att kunna utnyttja dess potential fullt ut.

Läs om tjänsterna i vår framgångsberättelser

iPES – system för produktionsplanering och tillverkningsstyrning

iPES by Pinja förbättrar produktionsplaneringen genom att utnyttja avancerad optimerings- och simuleringsteknik.

Våra kunders framgångsberättelser

Snellman – betydande kostnadsbesparingar genom effektivare produktionsplanering

Effektiv produktionsplanering har hjälpt Snellman att minska lagret med frysta produkter med mer än 20 % och minska svinn på…

Metsä Fibre – världens modernaste sågverk

Samarbete mellan Pinja och den ledande tillverkaren av träbaserade bioprodukter, Metsä Fibre, resulterade i en gemensam arbetsmodell och standardiserade designprocesser…

Normet

Samarbetet med Pinja inleddes redan 2012, då Normet skulle byta ERP- produktionsstyrningssystem och samtidigt ville fundera på olika sätt att…

Vill du ha mer information? Ta kontakt