HUS – Minun Ateriani -sovellus
Minun Ateriani -sovellus digitalisoi HUSin ruokajakelutiedot – etuina ruokahävikin vähentäminen ja asiakastyytyväisyys
Minun Ateriani -sovellus digitalisoi HUSin ruokajakelutiedot – etuina ruokahävikin vähentäminen ja asiakastyytyväisyys
Suomen suurimman erikoissairaanhoidon toimijan HUSin toimipisteissä otetaan vaiheittain käyttöön Pinjan toteuttama Minun Ateriani -sovellus. Ruokajakelutietojen digitalisoinnin etuina ovat ruokahävikin vähentäminen, asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, virheriskien minimointi sekä paperittoman sairaalan tavoitteen edistäminen.
Pinjan ja HUSin yhteistyö on sisältänyt vuosien varrella monenlaista yhteistyötä ja kehitysprojekteja, muun muassa tietovarastoinnin, toiminnanohjausraportoinnin ja leikkaussalitoiminnan tilannekuvan saralla. Tiiviillä yhteistyöllä ja HUSin prosessien syvällisellä ymmärryksellä oli keskeinen rooli myös Minun Ateriani -sovelluksen suunnittelussa ja toteutuksessa.
HUSin ja Pinjan yhdessä kehittämässä sovelluksessa asiakkaat saavat valita ateriansa osat heille tarjolla olevasta valikoimasta. Vaihtoehdoissa huomioidaan asiakkaan mahdolliset allergiat ja hoidolliset ravintosuositukset. Koko jakeluketjun läpi digitaalisesti ja automaattisesti kulkevan tiedon ja asiakkaiden suurempien vaikutusmahdollisuuksien etuina ovat tietojen luotettavuus, ruokahävikin vähentäminen ja parempi asiakastyytyväisyys.
Potilaalle tehtävän sähköisen ruoantilauksen tukena käytetään osastoilla paperisia listoja ruoanjaon helpottamiseksi ja viime hetken muutosten informoimiseksi. Näistä haluttiin päästä eroon ja saada ateriahetken ajantasaiset tiedot digitaalisesti ruokaa tarjoilevien avuksi. Käytännöt eri osastojen välillä vaihtelevat.
Peijaksen sairaalasta aloitettu Minun Ateriani -sovelluksen käyttö laajennetaan kattamaan vaiheittain HUSin kaikki noin 300 vuodeosastoa.
Minun Ateriani -sovelluksen vaikutuksen laajuutta kuvastaa HUSissa tarjoiltavien aterioiden määrä: kaikki toimipisteet yhteen laskien kaikki päivän ateriat tarjoillaan jopa 3 000 potilaalle.
Sovellus on jaettu kahteen osaan kohderyhmän mukaan: asiakkaan ja henkilöstön sovellukseen. Asiakas voi valita omassa sovelluksessaan itselleen mieluisimman ateriakokonaisuuden hänelle tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjotuissa vaihtoehdoissa huomioidaan asiakkaan mahdolliset allergiat ja hoitoa tukeva ruokavalio sekä ravitsemushoitosuositus.
Henkilöstölle suunnatussa sovelluksessa tieto potilaan tekemistä valinnoista siirtyy automaattisesti reaaliajassa keittiölle ja sieltä eteenpäin ruuanjakeluun. Jakelijalle näkyvät lisäksi potilaan mahdolliset ruokarajoitteet, allergiat sekä ruokailua avustavat lisät, kuten nokkamuki tai pilli.
– Ateriatietojen oikeellisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Prosessin aikana kaikilla osapuolilla on oltava oikeat tiedot aterioista, ja haluamme myös tarjota asiakkaille mahdollisimman suuret vaikutusmahdollisuudet. Minun Ateriani -sovelluksella on tässä tärkeä osansa, toteaa HUSin runkopalveluiden kehittämispäällikkö Leena Jalosuo.
Ruokahävikin vähentäminen on HUSin ruokapalveluille tärkeä tavoite, jolla on sekä ympäristöllistä että taloudellista merkitystä. Tavoitteeseen tähdätään monin eri keinoin, joiden joukossa Minun Ateriani -sovelluksella on keskeinen rooli. Kun kehitykseen osallistetaan koko ruokajakeluun osallistuva ketju, automaatiosta ja tiedon digitalisoinnista saadaan myös täysi hyöty irti.
– Pinjan kanssa toteutettu kehitysprojekti on avannut kaikkien silmiä siihen, miten koko prosessi oikeastaan kulkeekaan. Ateriatiedot kulkevat potilailta ja hoitajilta keittiöön, joka valmistaa ja lähettää ruuat, jotka laitoshuoltaja tai monipalvelutyöntekijä sitten jakelee. Henkilöstö on suhtautunut uudistukseen positiivisesti ja näkee siitä saatavat hyödyt, Jalosuo kertoo.
Sovelluksen käyttöä on laajennettu vaiheittain kevään 2024 pilottivaiheen jälkeen. Lopullisena tavoitteena on hyödyntää sovellusta HUSin laajuisesti kaikissa toimipisteissä ja kaikilla osastoilla.
Ravinnolla on keskeisen tärkeä rooli osana potilaiden hoitoa sekä sairauksiin liittyen että yleisesti toipumista edistävänä ja potilasta voimaannuttavana tekijänä. Tätä työtä tukee osaltaan Euroopan kliinisen ravitsemuksen yhdistys ESPENin kansainvälinen julistus ravitsemushoidosta ihmisoikeutena.
– Tuemme Minun Ateriani -sovelluksella sitä, että potilaan ravitsemushoito on sellaista kuin sen tuleekin olla. Ateriatietojen oikeellisuus on siksi ensiarvoisen tärkeää, ja oikean tiedon on myös oltava saatavilla prosessin kaikissa vaiheissa, Jalosuo toteaa.
Potilas tunnistautuu Minun Ateriani -sovellukseen pankkitunnuksilla tai muulla valitsemallaan tunnistautumistavalla ja valitsee tarjotuista vaihtoehdoista haluamansa ruuan ja lisukkeet, juoman sekä annoskoon. Tiedot välittyvät ruokapalvelujen toiminnanohjausjärjestelmään lähes reaaliajassa. Työntekijän sovellusnäkymässä näkyvät jakelua koskevat tiedot digitaalisesti.
HUSin asiakaskunta koostuu hyvin moninaisesta joukosta eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä – edustettuna on käytännössä kansalaisten koko kirjo. Näin ollen sovelluskehityksessä oli huomioitava esimerkiksi puhelimen vaihteleva käyttöosaaminen sekä näkö- ja muut rajoitteet.
Tärkeä vaatimus Minun Ateriani -sovelluksen suunnittelussa olikin, että siitä tulisi mahdollisimman saavutettava ja helppokäyttöinen. Saavutettavuuden varmistamisessa hyödynnettiin saavutettavuustestausta, HUSin osastoillaan tekemiä jatkotutkimuksia ja saatuja palautteita sekä Pinjan saavutettavuusasiantuntijan osaamista.
– Halusimme polun etenevän loogisesti käyttäjän kirjautumisesta eteenpäin. Lisäksi olemme ottaneet huomioon värikontrastien ja kirjaisintyyppien kaltaisia asioita. Halusimme tehdä sovelluksesta mahdollisimman helppokäyttöisen, Jalosuo kertoo.
Asiakkaille, joille sovelluksen käyttö ei ole syystä tai toisesta mahdollista, säilyy edelleen mahdollisuus ilmoittaa ateriatoiveensa suullisesti HUSin työntekijöiden kautta.
Minun Ateriani -sovelluksen kehitystyössä on ollut tärkeää aito yhteistyö osapuolten kesken. HUSin kehittämispäällikkö Leena Jalosuo ja Pinjan projektipäällikkö Joni Partanen ovat molemmat osallistuneet sovelluksen suunnitteluun ja toteuttamiseen alusta saakka.
Jalosuo kertoo Minun Ateriani -sovelluksen kehitysprojektin olevan oiva esimerkki siitä, että sekä prosessi, tietojärjestelmä että henkilöt on saatava toimimaan yhdessä.
– Vaikka toimintamalli olisi kuinka hyvin kuvattu, järjestelmä ei ratkaise haasteita yksin. Henkilöstön on oltava valmis muokkaamaan omaa toimintatapaansa, ja tästä haluan antaa kiitokseni ja nostaa hattua kaikille mukana olleille, Jalosuo toteaa.
Partanen kertoo, että Pinjan asiantuntijat pääsevät tekemään HUSin projekteissa varsin vaikuttavaa ja merkityksellistä työtä.
– Arvostan sitä, että HUS luottaa asiantuntemukseemme ja antaa vapauden ehdottaa ratkaisumalleja. Kun rajoitteita ei aseteta liikaa, se palvelee erityisesti tämäntyyppisiä tilanteita, joissa rakennetaan kokonaan uutta palvelua. Minun Ateriani -projektia oli kaikkiaan todella mukava tehdä. Työtkin luistavat hyvin, kun niitä on mukava tehdä yhdessä asiakkaan kanssa, Partanen kommentoi.
Myös HUSin puolella ollaan tyytyväisiä niin prosessiin kuin lopputulokseenkin.
– Yhteistyö on sujunut kaikkiaan erittäin hyvin. Olen täydestä sydämestä tyytyväinen Pinjaan, he ovat osaavaa porukkaa, Jalosuo kiittelee.
1. Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija
27 500 työntekijää
2,2 miljoonaa asukasta yhteistyöalueella
24 sairaalaa
Saat ohjelmistokehityskumppanuuden, jolla varmistat digitaaliset ratkaisut asiakkaidenne tarpeiden mukaisiksi. Pinjan omistautuneet tekijät kehittävät, koodaavat ja välittävät. Avoin ja asiantunteva yhteistyö ja asiakaskeskeisyys johtavat digitaalisiin ratkaisuihin, joita sinun asiakkaasi arjessaan arvostavat.