Det traditionella träförädlingsföretaget från Kalajoki, Junnikkala Oy, förbereder för närvarande den största investeringen i sin historia. Investeringen i det nya sågverket som ska byggas i Uleåborg är värd omkring 70 miljoner euro. Junnikkala har redan produktionsanläggningar i Kalajoki och Oulainen.
Det nya sågverket i Uleåborg kommer att öka företagets totala produktion till 750 000 kubikmeter sågverks- och hyvelprodukter. Efter investeringen förväntas företagets omsättning nå 250 miljoner euro per år.
Eftersom en stor investering innebär många långtgående beslut och betydande kostnadsfrågor, ville Junnikkala få tillförlitlig och bekräftad information att basera sina beslut på. Junnikkala och Pinja inledde sitt simuleringssamarbete i oktober 2021, då en digital tvilling skapades för sågverksföretaget, motsvarande den framtida produktionsanläggningen i Uleåborg.
– Vi valde Pinja som vår partner eftersom de hade erfarenhet av liknande, moderna projekt. Vi hade också tidigare erfarenhet av att arbeta med Pinja, till exempel använder vi ERP-systemet Forest by Pinja, säger Janne Pyy, produktionschef på Junnikkala.
Den digitala tvillingen är avsedd att i förväg ge svar på ett antal viktiga frågor, t.ex. om timmergården är tillräcklig, om sågverket är effektivt och om lagringsutrymmena för färska och torra varor är tillräckliga. Med hjälp av resultaten kan Junnikkala fatta databaserade beslut om sågverket som ska byggas.
– Vi ville simulera den totala produktionen vid det framtida sågverket i förväg och säkerställa till exempel kapaciteten hos sågverkets matning och torkarna. Vi fick de svar vi sökte, säger Pyy.
Förutom byggnadsplanen kommer resultaten också att hjälpa till att planera andra aspekter av verksamheten i framtiden och användas som ett effektivt verktyg för produktionsplanering. Om man till exempel i förväg vet antalet färdiga produkter per vecka kan man bättre planera hamnleveranserna. Uppskattningsvis 90 procent av det nya sågverkets produktion kommer att exporteras via Uleåborg och andra hamnar i närområdet till sammanlagt cirka 50 länder.
Dessutom kan den digitala tvillingen bättre ta hänsyn till biprodukter från sågningen, t.ex. flis, massa och bark.
– Hela processen med Pinja var helt smärtfri. Vi tillhandahöll grundläggande uppgifter som baserades på driften av våra två befintliga produktionsanläggningar. Under tiden tillhandahöll vi ytterligare information vid behov och granskade projektets utveckling vid gemensamma veckomöten. Pinja slutförde projektet inom den överenskomna tidsramen, säger Pyy.
Markarbetena för det nya sågverket inleds i Uleåborg redan våren 2022 och byggandet slutförs mellan 2023 och 2024. Sågverket kommer att vara i full drift våren 2024.